Szarlotka z bitą śmietaną
- 1,5 kg jabłek,
- 20 dag cukru,
- 2 łyżki mąki ziemiaczanej,
- 2 żółtka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 20 dag mąki,
- 2 łyżki śmietany,
- 30 dag margaryny,
- 0,5 litra śmietanki 30%,
- 1,5 opakowanie żelatyny,
- 1 cukier puder.
Obrane owoce pokroić na kawałki i dusić z cukrem. Pozostawić do ostygnięcia. Po czym wsypać mąkę ziemniaczaną. Ciasto kruche: zagnieść margarynę, dwie łyżki śmietany, żołtka, mąkę i cukier waniliowy. Podzielić na dwie części. Jedną część podpiec na blasze, następnie wyłożyć jabłka, przykryć je drugą częścią ciasta i podpiec. Pozostawić do ostygnięcia. Posmarować śmietaną: ubić ją z cukrem pudrem. Po czym dodać schłodzoną żelatynę.
Przepis dodał użytkownik ola2620
Podziel się opinią
Komentarze