Szarlotka cioci Zosi
- 1 budyń o smaku waniliowym
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 kg jabłek
- 3 jajka
Mąkę przesiać do miski. Dodać margarynę i ? szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz żółtka. Z podanych składników wyrobić ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem. Rozłożyć 3/4ciasta (resztę zostawić na kruszonkę). Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, budyń w proszku i dokładnie wymieszać. Na warstwie ciasta rozłożyć pokrojone jabłka, następnie ubita pianę, wierzch posypać resztą ciasta. Piec 45 minut.
Do części ciasta na kruszonkę można dodać kakao.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze