Świąteczne pierniczki
- Ciasto:
- jajko
- 50 dag mąki
- 20 dag płynnego miodu
- 20 dag cukru pudru
- 1\2 kostki margaryny
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika (można ją również zrobić samemu: mąka pszenna,cynamon mielony,kolendra mielona,kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (czyli to zwykłe do np. ciast czekoladowych , na pewno się znajdzie w domu:) oraz gozdziki mielone i to wszystko wymieszać)
- 2 łyżki kakao
- czubata łyżeczka sody
- Lukier:
- białko
- 1 szkl cukru pudru
- Oraz:
- kolorowe pisaki cukrowe
- masło
- można też ozdobić cukiereczkami ozdobnymi
[list=1]
[][b]Ciasto: margarynę siekamy, wkładamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie ciasto.[/b]
[][b]Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy pierniki. Układamy w odstępach (podczas pieczenia urosną) na posmarowanej masłem blasze. Pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni , w małych piekarnikach 180 stopni , 7 min i tryb który piecze tylko z góry. Studzimy.[/b]
[][b]Lukier: do miski przesiewamy cukier puder i wlewamy białko. Energicznie ucieramy, aż cukier się rozpuści.[/b]
[][b]Pierniki dekorujemy lukrem, pisakami cukrowymi i można też cukierkami ozdobnymi.[/b]
[/list]
Przepis dodał użytkownik Perfecta
Podziel się opinią
Komentarze