Strucla orzechowa
- 300 g mąki
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 żółtka
- 20 g drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki oleju
- skórka z cytryny
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 3 białka
- żółtko
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy sie rozpuszczą dodać utarte z resztą cukru żółtka, cukier waniliowy, mleko, skórkę. wszystko to wymieszać i dodać do mąki. Wyrobić ciasto, połączyć z rozpuszczonym masłem i podgrzanym olejem, ponownie wyrobić i odstawić na godzinę.
Białka ubić z 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, wymieszać z orzechami i cukrem. ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim masę orzechowa, zwinąć. Piec 50 minut w temp. 180 st.
Przepis dodał użytkownik inis1984
Podziel się opinią
Komentarze