Strucla makowa
- Składniki:
- 50 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 15 dag cukru
- 200 ml mleka
- 5 dag drożdży
- szczypta Soli
- puszka masy makowej z bakaliami
- gotowy lukier,drobne orzeszki do dekoracji
1. Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami
ciepłego mleka i łyżką mąki.
2. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, do
przesianej mąki dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko i wyrobić
jednolite ciasto.
4. Następnie dodać stopione masło i cukier waniliowy, wyrobić ciasto
5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.
Posmarować masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie
włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Struclę odstawić
do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).
6. Zimną struclę polukrować posypać suchym makiem i drobnymi
orzeszkami
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze