Trwa ładowanie...
dem9woo
7 kwietnia 2010, 20:45

Stir fry z wołowiną po polsku :)

Przepis
Oceń jako pierwszy:
dem9woo
Składniki
  • 300-350g Polędwicy wołowej (może być też tańszy rozbratel) ? porządny plaster ze steka
  • 100g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 rzodkiewki
  • ? świeżego ogórka
  • ? cukinii
  • 2 kapusty pak choy (można użyć też sałaty rzymskiej lub zwykłej, masłowej jeśli ktoś chce zrobić to danie naprawdę tanio)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3cm korzenia imbiru
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka pasty chilli/sambal oelek/świeżego chilli
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • Olej (np. z pestek winogron, ale może być też zwykły roślinny żeby było taniej)
  • Sól
  • pieprz
Przepis

1. Gotujemy 100g ryżu w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Wołowinę kroimy w poprzek włókien na małe, cienkie kawałki i marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem mąki kukurydzianej przez 5-10 minut.

3. W osobnej misce mieszamy 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę cukru, łyżkę octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, łyżkę wody i odrobinę soku z kiszonych ogórków, który wycieknie z nich w trakcie ich krojenia.

4. Czosnek i imbir siekamy jak najdrobniej.
Cebule kroimy w piórka.
Świeżego ogórka obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Połówki ogórka kroimy na 1cm plastry.
Cukinię kroimy wzdłuż na pół i również w 1cm plastry.
Ogórki kiszone i rzodkiewki kroimi w drobne paseczki.
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki wg uznania.

5. W międzyczasie podprażamy na osobnej, suchej patelni pestki dyni i słonecznika.

6. Rozgrzewamy w woku (może być też zwykła patelnia) olej. Dodajemy chilli, czosnek, imbir i cebulę ciągle mieszając. Dodajemy następnie wołowinę na 2-3 minuty aż zbrązowieje ale będzie różowa w środku po czym wyjmujemy ją na osobny talerz. Do woka wrzucamy teraz świeżego ogórka i cukinię. Następnie dorzucamy ogórka kiszonego, żurawinę i rzodkiewkę ciągle mieszając przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy pak choy i sos, który zrobiliśmy w kroku nr 3. Dorzucamy też ponownie wołowinę żeby obtoczyła się w sosie. Solimy i pieprzymy do smaku ciągle mieszając.

7. Dodajemy teraz ryż i podprażone pestki ciągle mieszając aby wszystkie składniki wreszcie połączyły się w jedną, smaczną całość (można też nie mieszać warzyw i wołowiny z ryżem podając wszystko na czystym, suchym ryżu).

To fajne, szybkie danie, które łączy w sobie orientalne smaki jak imbir czy chilli z typowymi polskimi smakami jak ogórek kiszony, rzodkiewka czy słonecznik :)

Przepis dodał użytkownik narancs

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dem9woo
dem9woo
dem9woo
Więcej tematów
dem9woo

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj