Stir fry z wołowiną po polsku :)
- 300-350g Polędwicy wołowej (może być też tańszy rozbratel) ? porządny plaster ze steka
- 100g ryżu
- 1 duża cebula
- 2 ogórki kiszone
- 3 rzodkiewki
- ? świeżego ogórka
- ? cukinii
- 2 kapusty pak choy (można użyć też sałaty rzymskiej lub zwykłej, masłowej jeśli ktoś chce zrobić to danie naprawdę tanio)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3cm korzenia imbiru
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka żurawiny
- 1 łyżka pasty chilli/sambal oelek/świeżego chilli
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- Olej (np. z pestek winogron, ale może być też zwykły roślinny żeby było taniej)
- Sól
- pieprz
1. Gotujemy 100g ryżu w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Wołowinę kroimy w poprzek włókien na małe, cienkie kawałki i marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem mąki kukurydzianej przez 5-10 minut.
3. W osobnej misce mieszamy 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę cukru, łyżkę octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, łyżkę wody i odrobinę soku z kiszonych ogórków, który wycieknie z nich w trakcie ich krojenia.
4. Czosnek i imbir siekamy jak najdrobniej.
Cebule kroimy w piórka.
Świeżego ogórka obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Połówki ogórka kroimy na 1cm plastry.
Cukinię kroimy wzdłuż na pół i również w 1cm plastry.
Ogórki kiszone i rzodkiewki kroimi w drobne paseczki.
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki wg uznania.
5. W międzyczasie podprażamy na osobnej, suchej patelni pestki dyni i słonecznika.
6. Rozgrzewamy w woku (może być też zwykła patelnia) olej. Dodajemy chilli, czosnek, imbir i cebulę ciągle mieszając. Dodajemy następnie wołowinę na 2-3 minuty aż zbrązowieje ale będzie różowa w środku po czym wyjmujemy ją na osobny talerz. Do woka wrzucamy teraz świeżego ogórka i cukinię. Następnie dorzucamy ogórka kiszonego, żurawinę i rzodkiewkę ciągle mieszając przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy pak choy i sos, który zrobiliśmy w kroku nr 3. Dorzucamy też ponownie wołowinę żeby obtoczyła się w sosie. Solimy i pieprzymy do smaku ciągle mieszając.
7. Dodajemy teraz ryż i podprażone pestki ciągle mieszając aby wszystkie składniki wreszcie połączyły się w jedną, smaczną całość (można też nie mieszać warzyw i wołowiny z ryżem podając wszystko na czystym, suchym ryżu).
To fajne, szybkie danie, które łączy w sobie orientalne smaki jak imbir czy chilli z typowymi polskimi smakami jak ogórek kiszony, rzodkiewka czy słonecznik :)
Przepis dodał użytkownik narancs
Podziel się opinią
Komentarze