Spaghetti z mątwami
- • 350 g Spaghetti Barilla
- • sos pomidorowy z bazylią Barilla
- • szczypta soli
- • 6 listków bazylia
- • 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine
- • peperoncino
- • szczypta pieprzu
- • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- • 2 ząbki czosnku
- • 1 biała cebula
- • 6 sztuk mątw
Sposób przygotowania: 1. Podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, dodaj wcześniej oczyszczone
i pokrojone w paski mątwy i sos pomidorowy, papryczkę peperoncino i bazylię.2. Podlej odrobiną białego wina i zaczekaj, aż odparuje. Dodaj do smaku pieprzu
i trzymaj na ogniu, dopóki wszystkie składniki się nie połączą.3. Ugotuj spaghetti w dużej ilości osolonej wody, odcedź i wymieszaj z przygotowanym sosem. Wskazówki:Aby nadać potrawie bardziej intensywnego smaku, zamiast wina potrawę można podlać odrobiną octu winnego. Do uzyskania delikatnego aromatu wystarczy użyć świeżych pomidorów.
Przepis dodał użytkownik barilla
Podziel się opinią
Komentarze