Trwa ładowanie...
d2tskf4
21 grudnia 2009, 20:00

Sos ze świeżych grzybów leśnych

Przepis
4.9
(18 głosów)
Oceń:
d2tskf4
Składniki
    • 1 kg świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i koźlaków, ale może być inna mieszanka)
    • 1-2 cebule
    • 2 łyżki masła
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka mąki
    • ew. 0,5 szkl. śmietany
    • do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek świeży lub suszony
Przepis

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać szybko i osuszyć. Pokroić w półplasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby a gdy puszczą sok wrzucić czosnek, dusić ok. 10-15 min. aż grzyby zmiękną. Mąkę rozmieszać ze śmietaną albo taką samą ilością wody, wlać do grzybów, zagotować. Przyprawić. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać wody albo wywary z jarzyn. Podawać do mięs, kaszy, klusek, ziemniaków?

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Podziel się opinią

26
13

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tskf4
d2tskf4
d2tskf4
Więcej tematów
d2tskf4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj