Trwa ładowanie...
d452erl
8 września 2013, 02:28

Sos serowy w zapiekance z klusek śląskich

Przepis
5.0
(12 głosów)
Oceń:
d452erl
Składniki
  • dla 2 osób:
  • 1 opakowanie mrożonych klusek śląskich.
  • sos serowy
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g żółtego sera (łatwo topiącego się)
  • 2 żółtka
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa
  • świeże listki oregano
Przepis

Kluski śląskie gotujemy wg przepisu na opakowaniu pamiętając o wlaniu do gotującej się wody odrobiny oleju, aby kluski się nie zlepiały. Odcedzamy je po ugotowaniu łyżką cedzakową i odkładamy na moment na bok.
Do miseczki wlewamy śmietankę i roztrzepujemy ją z żółtkami, dodajemy żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
Lekko przestudzone kluski układamy do posmarowanej wcześniej olejem formy do zapiekania lub blaszki i polewamy sosem. Dodajemy parę gałązek oregano oraz posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Wkładamy do rozgrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

Przepis na dosyć nietypową i bardzo sytą zapiekankę, w której skład wchodzą kluski śląskie i sos serowy. Jest wiele rodzajów sosu serowego. Do najbardziej znanych należą tradycyjny w kuchni angielskiej sos z sera Cheddar oraz jego francuski ekwiwalent sos Mornay, robiony na bazie sera Gruyere. Sos serowy ma w kuchni wiele zastosowań. Może być dodatkiem do mięs, makaronów, warzyw lub służyć jako dip do nachos. Sos ten świetnie się też nadaje do wszelkiego rodzaju zapiekanek ziemniaczanych, warzywnych i z makaronu.
Źródło zdjęcia: TanioSzybkoSmacznie.pl

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d452erl
d452erl
d452erl
Więcej tematów
d452erl

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj