Sos grzybowo-śmietanowy
- 1/2 kg oczyszczonych grzybów (mogą być mrożone albo boczniaki)
- 1 duża, drobno posiekana cebula
- 2 duże, rozgniecione ząbki czosnku
- 200 g gęstej śmietany (optymalna jest 22%)
- 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa, masło
Masło i oliwę włożyć na dużą patelnię i podgrzewać dopóki masło się nie rozpuści. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek, chwilę podsmażyć, a kiedy zacznie pachnieć dodać cebulę i mieszając smażyć aż się zeszkli (ok. 3-4 min). Wrzucić grzyby pokrojone na dosyć duże kawałki. Smażyć dopóki nie odparują. Zmniejszyć gaz, wlać śmietanę, dodać zioła, sól i pieprz, wymieszać i podgrzewać jeszcze chwilę. Podawać z makaronem albo białym pieczywem.
Przepis dodał użytkownik ola2620
Podziel się opinią
Komentarze