Sos bolognese z penne
- Duże porcje dla 4 osób:
- 300 g mrożonej włoszczyzny
- ok. 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 300 g zagęszczonego sosu pomidorowego
- sól, pieprz, suszony majeranek i bazylia do smaku
- 2 opakowania makaronu penne
- ok. 100 g twardego sera (np. parmezan, corregio)
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni z wysokim brzegiem lub w dużym rondlu.
Dodajemy mięso mielone, oprószamy je solą oraz pieprzem i podsmażamy, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowe. Dodajemy pomidory, sos pomidorowy i mieszamy.
Dodajemy mrożoną włoszczyznę, ponownie mieszamy i dusimy bez przykrycia, ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu.
Na ok. 2 minuty przed końcem duszenia dodajemy majeranek i bazylię - ewentualnie doprawiamy sos solą i pieprzem, jeśli jest to potrzebne.
Makaron penne przygotowujemy al dente wg przepisu na opakowaniu i wykładamy na głębokie talerze dzieląc na porcje. Makaron polewamy sosem bolońskim i posypujemy startym twardym serem.
Tyle odmian sosu bolognese, ile kuchni, w których się go przygotowuje. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się w drugiej połowie XIX w., niedaleko Bolonii. Pomimo że sos właśnie temu regionowi zawdzięcza swoją sławę, to jest tam jadany jedynie w formie ragu, czyli bez makaronu. Poza granicami Italii sos podaje się zazwyczaj ze spaghetti lub lasagne. Ale ten przepis powstał na bazie makaronu penne, którego nazwa oznacza "piórko".
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze