Trwa ładowanie...
d4fes80
d4fes80

Soczysta pierś z kurczaka z warzywami grillowana na kamieniu

Przepis
Oceń jako pierwszy:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • Składniki 1 porcja:
  • 1 pierś z kurczaka średniej wielkości
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • pomidorki koktailowe
  • sól i pieprz świeżo mielone
  • 2 plasterki żółtego sera
  • Marynata
  • świeży rozmaryn
  • 2 listki świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
Przepis

Przygotowanie:Włożyć kamień do rozgrzanego piekarnika (250-300 stopni C).
Wrzucić ziemniaki do gotowania (gotować 10-15 minut).
W tym czasie szykujemy marynatę do mięska: posiekać rozmaryn i bazylię, dodać zmiażdżony czosnek. To wszystko wymieszać z niewielka ilością oliwy i natrzeć mięsko.
Cebule, paprykę i cukinię pokroić w plasterki i odrobinę posolić.
Ugotowane ziemniaki przekroić na pół, na wewnętrzną część ułożyć żółty ser i posypać przyprawami według uznania. Tak uzbrojone ziemniaczki włożyć do piekarnika.
Po około 5 minutach wyciągamy kamień i ziemniaczki z piekarnika, kładziemy na deskę.
Na rozgrzanym kamieniu grillujemy wcześniej przygotowane piersi i warzywa.
Porady:
Zarówno mięsko jak i warzywa można kroić na kamieniu steak rock bez obaw o jego zniszczenie. Kamień trzymany w piekarniku przez 30-45 minut utrzyma wystarczająco długo ciepło żeby usmażyć mięsko i warzywa. Przed położeniem mięska na kamień można przetrzeć go odrobiną oliwy. Dla wzmocnienia smaku można pobawić się sosami, lub odkrajać mniejsze kawałki kurczaka, a następnie grillować je na cebuli lub innych dodatkach.

Przepis dodał użytkownik steakrock.pl

d4fes80

Podziel się opinią

Share
d4fes80

d4fes80
d4fes80
d4fes80