Trwa ładowanie...
d4c0eua
2 kwietnia 2013, 13:02

Smakowity sernik na ciemnym spodzie

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4c0eua
Składniki
  • Składniki:
  • -125 gram masła
  • -1 łyżka kakao
  • -200 gram cukru
  • -200 gram mąki
  • - dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • -3 jajka
  • -2 łyżki śmietany
  • Masa serowa:
  • -1 kg twarogu
  • -125gram margaryny
  • -100 gram cukru
  • - 3 jajka
  • - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -paczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu KAMISA
  • - skórka pomarańczy
  • -rodzynki
Przepis

W Wielkanoc sernik na moim stole króluje,
Ten na ciemnym spodzie po głowie mi się snuje,
Postanowiłam przepisem się pochwalić,
I na pieczenie pysznych ciast Was napalić.
Najpierw przygotowujemy ciemne ciasto,
Wszystko Wam wyjaśnię jasno.
Masło z cukrem mąką i kakao siekamy,
Potem jaja, śmietanę i ciasto wyrabiamy.
Do lodówki na czasu trochę wkładamy,
I za robienie masy serowej się zabieramy.
Twaróg mielimy w maszynce dwa razy,
O takim serniku każdy marzy.
Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem i pianą ubitą,
Na stole wielkanocnym będzie obfito.
Nie zapomnijcie dodać cukier z prawdziwą wanilią KAMISA do smaku,
Bo nasz serniczek nie będzie miał kardamonu nuty zapachu.
Dodajmy też mąki ziemniaczanej by sernik był puszysty,
Będzie wyglądał jak z ręki artysty.
Następnie dodajemy twarogu i mieszamy,
Bez grudek masę wyrabiamy.
Lepiej smakować będzie z rodzynkami,
Uraczmy go także skórki pomarańczowej szczyptami.
Szykujemy blachę i na niej ciasto ścieramy,
A nasz piekarnik do grzania włączamy.
Na spód równomiernie wlewamy masę naszą,
Smaczne wypieki, wymagające kubki smakowe zgaszą.
Znowu trzemy ciemnie ciasto, aby góra ciasta wyładniała,
Rzuci się na nasz sernik rodzina wygłodniała.
Pieczemy w 180 stopniach przez jedną godzinę,
I wraz z sernikiem na stole głosimy szczęśliwą nowinę!
Chrystus zmartwychwstał alleluja!
W naszych ciastach każdy się zabuja.
Sposób przygotowania:
1) Siekamy masło z cukrem, mąką i kakao, następnie dodajemy jajka i śmietanę, ugniatamy na gładkie ciasto i wsadzamy do lodówki
2) Twaróg mielimy w maszynce dwa razy, margarynę ucieramy z żółtkami i ubitymi jajkami, dodajemy cukier i cukier z prawdziwą wanilią z nutką kardamonu, następnie mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, dodajemy twaróg i ucieramy. Następnie dodajemy rodzynki wcześniej zamoczone w wrzątku i skórę z pomarańczy.

3) Ciasto z lodówki, trzemy na tarce na blaszy. Następnie wlewamy naszą masę serową i na koniec również ścieramy na tarce nasze ciasto, tak aby pokryć równomiernie całą powierzchnię.

4) Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę

Przepis dodał użytkownik sysia91

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4c0eua
d4c0eua
d4c0eua
Więcej tematów
d4c0eua

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj