Trwa ładowanie...
dz0hbck
27 listopada 2009, 20:47

Smaczny bigosik

Przepis
Oceń jako pierwszy:
dz0hbck
Składniki
  • 1 kg kwaszonej kapusty.
  • 2 marchewki.
  • 1 jabłko.
  • natka pietruszki.
  • odgotowane mięso (łopatka, udko kurczaka, końcówki wędlin, kawałek wędzonego boczku).
  • 2 pętka cienkiej kiełbasy.
  • cukier.
  • sól.
  • papryka słodka.
  • pieprz czarny.
  • ..cząber.
  • vegeta.
  • suszone śliwki.
  • kilka suszonych grzybów.
  • 1 mały koncentrat pomidorowy.
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina.
  • listek laurowy -3.
  • ziele angielskie -6.
  • pieprz czarny ziarnisty -6.
Przepis

Kapustę siekamy i płuczemy,wkładamy do garnka i dodajemy przyprawy. Mięso obieramy z kości i kroimy w kostkę, kiełbaskę (1 pętko) , wędlinę i boczek smażymy na małym ogniu, aż usmażą się nam chrupkie skwareczki. Do kapusty wrzucamy obrane i starte na tarce jarzynowej na grubych oczkach marchewki i jabłko, oraz usmażoną wędlinę. Suszone grzyby,płuczemy i parzymy wrzątkiem, kroimy w cienkie paseczki, podobnie kroimy śliwki, wszystko dodajemy do garnka z bigosem. Kolejny nasz ruch, to dodanie przecieru i wina, oraz posiekanej drobno natki i cząbru. Wszystko doprawiamy do smaku, najlepiej podgotowywać bigos przez dwa dni, wtedy jest najsmaczniejszy. SMACZNEGO

Przepis dodał użytkownik tulka96

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dz0hbck
dz0hbck
dz0hbck
Więcej tematów
dz0hbck

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj