Słone ciasteczka z oliwkami
- 10-12 czarnych hiszpańskich oliwek,
- 400 g mąki,
- 100 ml hiszpańskiej oliwy,
- 100 ml mleka,
- oliwa z oliwek,
- szczypta soli,
- płaska łyżeczka drożdży,
- łyżeczka oregano,
- 2 łyżki stołowe startego na tarce sera manchego (można zastąpić innym serem dojrzewającym z mleka owczego, o słonawym smaku).
W misce zmieszaj mąkę i drożdże, dodaj sól, oliwę i mleko. Całość dobrze wymieszaj, następnie ugniataj rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Nie należy ugniatać zbyt długo, bo ciasto stanie się bardzo ciągliwe i trudno będzie je rozdzielać. Zawiń w folię i odstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki dodaj posiekane w kosteczkę oliwki, oregano i ser manchego. Całość delikatnie zagnieć. Przed rozwałkowaniem ciasta posyp powierzchnię blatu i wałka mąką. Wytnij ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° aż ciasteczka się zarumienią.
Przepis dodał użytkownik Oliwkowy zawrót głowy:)
Podziel się opinią
Komentarze