Słodko-słone brownie z fistaszkami
- brownie:
- 3 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 135 g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 80 g mąki pszennej
- 1 torebka cukru z prawdziwą nutką wanilii kamis
- krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g masła orzechowego
- sos karmelowy:
- 1/4 szklanki wody
- 150 g cukru
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 36%
- posypka:
- 150 g solonych orzeszków ziemnych
brownie:
Do garnka wrzucamy masło i powoli gotujemy by się rozpuściło. Czekoladę łamiemy, kroimy drobno i dorzucamy do masła, rozpuszczamy, mieszamy. Odrobinę studzimy. W misce roztrzepujemy jajka z cukrem, brązowym i waniliowym. Dodajemy czekoladę i miksujemy, po czym przesiewamy mąkę, dodajemy i mieszamy. Pieczemy w okrągłej tortowej formie (ok. 21 cm), pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 - 180?C przez około 25 minut. Ciasto powinno być wilgotne, lekko zakalcowate :)
krem:
Mascarpone i masło orzechowe miksujemy aż powstanie jednolita masa.
sos karmelowy:
Do małego garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier, potem gotujemy i mieszamy aż cukier się całkowicie rozpuści. Potem gotujemy kilkanaście minut bez mieszania aż nsyrop zacznie zmieniać kolor na złoty. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę kremówkę i mieszamy do połączenia. Odstawiamy do ostudzenia i zgęstnienia.
posypka:
Orzeszki prażymy na suchej patelni.
Wystudzone ciasto brownie kroimy na 2 części (jak tort). Na jedną wykładamy połowę kremu fistaszkowego, równomiernie rozprowadzamy, nakładamy drugą część ciasta, robimy to samo. Na wierzch sypiemy prażone orzeszki ziemne i całość polewamy sosem karmelowym.
Mniam :D
Przepis dodał użytkownik klaud77
Podziel się opinią
Komentarze