Śledzie po kaszubsku
Śledź po kaszubsku jest daniem, o którym Polacy nieco zapomnieli. A szkoda, bo akurat śledzie należą do ryb najchętniej spożywanych w naszym kraju. W różnych postaciach pojawiają się one na naszych stołach przy wielu okazjach, a najważniejszą z nich jest oczywiście kolacja wigilijna. Chcesz wiedzieć jak przygotować śledzie po kaszubsku? Koniecznie sprawdź poniższe przepisy i poznaj tradycyjny smak ulubionej ryby Polaków.
Przepis na śledzie po kaszubsku nie jest skomplikowany i z pewnością każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego dania. Sekretem pysznego smaku tej potrawy jest charakterystyczna słodko-kwaśna marynata, która oblewa kawałki ryby. Przygotowuje się ją z koncentratu pomidorowego z dodatkiem zeszklonej cebuli, octu, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Śledzie po kaszubsku spożywa się na zimno i najlepiej smakują po nocy spędzonej w lodówce. Przejmują one wówczas smaki wszystkich przypraw i nabierają wyjątkowego aromatu. Jeśli ta potrawa nie jest Ci znana, obowiązkowo zobacz przepisy na śledzie po kaszubsku. Z pewnością przypadną one do gustu Tobie i Twoim bliskim.