Trwa ładowanie...
d14kjy2
12-12-2014 15:25

Śledź z bazylią

Przepis
2.2
(5 głosów)
Oceń:
d14kjy2
Składniki
  • 500g filetów śledziowych a’la matjas w oleju
  • 2 średnie cebule
  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • 3 małe ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 250ml oleju
Przepis

Cebule kroimy w cienkie półksiężyce, zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach, odcedzamy i zalewamy zimną wodą znów na 2 minuty. Odsączamy z nadmiaru wody, posypujemy szczyptą soli i cukru.Śledzie kroimy na małe kawałki, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 30 minut.Bazylię wraz z czosnkiem, sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem miksujemy, aż do uzyskania sosu. Na koniec próbujemy i doprawiamy w razie potrzeby.W misce umieszczamy śledzia, cebulę i sos bazyliowy – mieszamy, a następnie przekładamy do słoika i umieszczamy w lodówce. Po 24h śledź smakuje wyśmienicie! :)

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d14kjy2
d14kjy2
d14kjy2
Więcej tematów
d14kjy2