Śledź z bazylią
- 500g filetów śledziowych a’la matjas w oleju
- 2 średnie cebule
- 1 szklanka świeżej bazylii
- 3 małe ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
- 250ml oleju
Cebule kroimy w cienkie półksiężyce, zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach, odcedzamy i zalewamy zimną wodą znów na 2 minuty. Odsączamy z nadmiaru wody, posypujemy szczyptą soli i cukru.Śledzie kroimy na małe kawałki, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 30 minut.Bazylię wraz z czosnkiem, sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem miksujemy, aż do uzyskania sosu. Na koniec próbujemy i doprawiamy w razie potrzeby.W misce umieszczamy śledzia, cebulę i sos bazyliowy – mieszamy, a następnie przekładamy do słoika i umieszczamy w lodówce. Po 24h śledź smakuje wyśmienicie! :)
Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl
Podziel się opinią
Komentarze