Śledź aksamitny
- 6 - 8 płatów śledzia,
- dwa trzy ząbki czosnku,
- dwa małe ogórki konserwowe,
- jeden por,
- szczypta koperku,
- szczypta natki pietruszki,
- pieprz i kruszona suszona papryka czereśniowa,
- cytryna
Śledzie moczyć 6 - 7 godzin, po wymoczeniu osuszyć ręcznikiem (papierowym) rozłożyć na desce wnętrzem ku górze, skropić sokiem Z cytryny, popieprzyć, posypać koperkiem i natką pietruszki. Czosnek pociąć w cieniutkie plasterki, ogórki pociąć w cienkie plasterki, por pociąć w jak najcieńsze plasterki. Śledzie kroimy pod skosem na kawałki 2 - 3cm. Do półmiska (na dno słoika) wkładamy pokrojonego pora z plasterkami czosnku i ogórka, na to kładziemy śledzia w kawałkach. Śledzia przykrywamu czosnkiem, ogórkiem i porem i tak na zmianę. Całość zalewamy olejem. Spożywać można już po godzinie - wspaniały dodatek do biesiadnego stołu.
Przepis dodał użytkownik Leszek 57
Podziel się opinią
Komentarze