Trwa ładowanie...
d45ayx3
12-12-2013 20:00

Śledź aksamitny

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d45ayx3
Składniki
  • 6 - 8 płatów śledzia,
  • dwa trzy ząbki czosnku,
  • dwa małe ogórki konserwowe,
  • jeden por,
  • szczypta koperku,
  • szczypta natki pietruszki,
  • pieprz i kruszona suszona papryka czereśniowa,
  • cytryna
Przepis

Śledzie moczyć 6 - 7 godzin, po wymoczeniu osuszyć ręcznikiem (papierowym) rozłożyć na desce wnętrzem ku górze, skropić sokiem Z cytryny, popieprzyć, posypać koperkiem i natką pietruszki. Czosnek pociąć w cieniutkie plasterki, ogórki pociąć w cienkie plasterki, por pociąć w jak najcieńsze plasterki. Śledzie kroimy pod skosem na kawałki 2 - 3cm. Do półmiska (na dno słoika) wkładamy pokrojonego pora z plasterkami czosnku i ogórka, na to kładziemy śledzia w kawałkach. Śledzia przykrywamu czosnkiem, ogórkiem i porem i tak na zmianę. Całość zalewamy olejem. Spożywać można już po godzinie - wspaniały dodatek do biesiadnego stołu.

Przepis dodał użytkownik Leszek 57

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ayx3
d45ayx3
d45ayx3
Więcej tematów
d45ayx3