Skubaniec - kruche ciasto z owocami
- 1/2 kg mąki
- 30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu - ciasto będzie bardziej kruche)
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1, 5 kg dowolnych owoców (truskawek, wiśni, rabarbaru, jagód, jabłek itd.)
Zrób kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Podziel je na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na wierzchu ułóż owoce. Do drugiej części dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce. Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto. Z pozostałego, jasnego zeskub kawałeczki i posyp nimi pianę. Piecz 40 minut w temp. 160-170°C.
Przepis dodał użytkownik aniasobol22
Podziel się opinią
Komentarze