Skrzydełka pikantne z KFC
- 6 skrzydełek kurczaka,
- jedno jajko,
- sól,
- curry,
- ostra papryka,
- mąka,
- mleko,
- olej,
- bułka tarta,
- płatki kukurydziane,
- łyżka masła
Skrzydełka moczyć w wodzie z solą 45-50 minut. W międzyczasie wymieszać jajko z dodatkiem mleka i przypraw (curry, papryka, sól). Ilość przypraw zależy od tego, jak ostre skrzydełka chcemy uzyskać. Na talerzu wymieszać mąkę i bułkę tartą w proporcjach 1:3 z łyżką rozdrobionych płatków kukurydzianych. Końcówki skrzydełek oderwać, a resztę osączyć z wody. Panierować najpierw w mące z bułką i płatkami, potem w jajku z przyprawami i jeszcze raz w mące z bułką i płatkami. Pamietajmy, aby na kawałkach kurczaka było dużo panierki. Skrzydełka smażyć w rozgrzanym oleju z dodatkiem masła (dodaje aromatu), skrzydełka muszą być całe zanurzone w tłuszczu. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Przepis dodał użytkownik tomekbdg91
Podziel się opinią
Komentarze