Skrzydełka na ryżu
- SKŁADNIKI
- 1 -kg skrzydełek
- 2 -ząbki czosnku
- 2 -szklanki ryżu
- 3 -cebule
- PRZYPRAWY
- Bazylia
- tymianek
- oregano
- estragon
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- SOS
- Ząbek czosnku
- ? łyżeczki wegety
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżeczek keczupu.
PRZYGOTOWANIE
1 - Skrzydełka myjemy i osuszamy. Przyprawy wsypujemy do miski(czosnek miażdżymy w prasce) wlewamy 2 łyżki oleju i mieszamy. Skrzydełka smarujemy marynatą i zostawiamy w misce, przykrywamy folią. Odstawiamy na 2 godziny.
2 ? Surowy ryż wsypujemy na blachę, na wierzch wykładamy pokrojone plastry cebule, a następnie skrzydełka.
3 ? Przygotowujemy sos :masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, vegetą, pieprzem, papryka, cukrem i keczupem, wlewamy wodę.
4 ? Skrzydełka zalewamy sosem. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika (ok.200o C) i pieczemy 1 godz.20 minut.
Przepis dodał użytkownik gadochagg
Podziel się opinią
Komentarze