Sielawa z kaszą
- Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kg filetów sielawy (miałam płat dorsza, który podzieliłam na dwie części)
- 2 - 3 szklanki kaszy
- 10 jajek (dałam 8)
- koper (dałam pęczek)
- masło
- sól i pieprz
- jajko do posmarowania
Pamiętacie moją książeczkę z Finlandii? Robiłam z przepisu tam zamieszczonego pieczony ser (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/05/ser-z-kwasnego-mleka-z-hame-sour-milk.html ). Teraz z tej samej książeczki przyrządziłam rybę w cieście francuskim. W przepisie jest sielawa, której jednak nie mogłam kupić więc użyłam filetu z dorsza. Przepis jest o tyle ciekawy, że jednym ze składników są gotowane jajka. Nigdy nie używałam do pieczenia gotowanych jajek. Lubię eksperymentować w kuchni więc się skusiłam i wyszło bardzo ciekawe danie.Jak to zrobić?
- wypłucz i ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie
- ugotuj jajka na twardo, obierz, oddziel żółtka od białek
- posiekaj białka i zetrzyj na tarce żółtka
- posiekaj koperek
- rozłóż ciasto francuskie, na środku rozłóż połowę kaszy, następnie rybę i koperek, posól i popieprz
- rozłóż posiekane białka i żółtka, posól i popieprz
- powtórz czynności jeszcze raz
- zwiń brzegi ciasta po spód, nakłuj widelcem i posmaruj rozmąconym jajkiem
- włóż do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piecz 30 min. na złoty kolor
- po wyjęciu z piekarnika podziel na porcje, najlepiej nożem z ząbkami
- podawaj z masłem koperkowym z solą
Moja rada:
- jeśli robisz danie dla mniejszej liczby osób to wystarczy połowa składników i można również zrobić jedną warstwę
- można użyć innej ryby, najważniejsze aby to był filet
- w przepisie używałam soli himalajskiej http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/09/sielawa-z-kasza-vendace-and-groats-pie.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze