Trwa ładowanie...
dpq8tnu
26-12-2013 19:55

sernik "Złota Rosa"

Przepis
4.9
(77 głosów)
Oceń:
dpq8tnu
Składniki
  • ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 całe jajo
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru (do całości dopełnić 1 łyżką cukru waniliowego)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 gramów miękkiego masła
  • masa serowa:
  • 1 kg sera wiaderkowego (dałam Dr. Oetker)
  • 0,5 szklanki oleju (dałam rzepakowy)
  • 1 szklanka cukru (do całości dopełnić łyżką cukru waniliowego)
  • 4 całe jaja
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 gramów)
  • 1 szklanka mleka 3.2 %
  • piana:
  • 4 białka
  • ¾ szklanki cukru pudru
Przepis

Jaja, ser wyjąc na 3 godziny wcześniej z lodówki, z sera zlać serwatkę, która się oddzieliła.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli, dodać do niej jajo, żółtko, masło, zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest mocno lepkie (moje nie było), można wstawić je na 15 minut do zamrażarki. Dno natłuszczonej kwadratowej formy o boku 25 cm wylepić ciastem, nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec 10 minut, ciasto wyjąć i schłodzić.

Do miski wrzucić ser, jaja, cukry, budyń, wlać olej i mleko, wszystko zmiksować do dokładnego połączenia składników, masa ma być idealnie jednorodna, ale nie miksujmy za długo, gdyż masa serowa zbytnio się napowietrzy, co zaowocuje tym, że sernik podczas pieczenia wyskoczy nam za bardzo góry (choć i tak trochę wyskoczy).
Masę serową (jest dość rzadka) wylewamy na podpieczony spód, pieczemy między 50 – 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, wszystko zależy od piekarnika (wierzch ciasta ma być leciutko złoty, ale nie przypieczony).
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier puder, miksujemy wszystko na bezę.
Kiedy sernik będzie już gotowy otwieramy drzwiczki piekarnika, wysuwamy półkę i wykładamy pianę na ciasto, wyrównujemy wierzch, wsuwamy ciasto ponownie do piekarnika, pieczemy jeszcze około 12 – 15 minut w temperaturze 170 stopni, beza ma być leciutko złota, następnie wyłączamy piekarnik, od razu uchylamy drzwiczki na 30 minut, potem wyjmujemy ciasto na blat. Rosa zacznie się pojawiać, gdy ciasto zacznie stygnąć. Kiedy sernik będzie miał temperaturę pokojową, wkładamy go na parę godzin do lodówki.

Ślimaczki z serem:
http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/08/slimaczki-z-serem.html

Przepis dodał użytkownik EwaCapri

Podziel się opinią

4
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpq8tnu
dpq8tnu
dpq8tnu
Więcej tematów
dpq8tnu

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj