Sernik ze Smietana
- Ciasto pod sernik:
- 10 dag mąki tortowej
- 10 dag mąki krupczatki
- 3 żółtka
- 9 dag masła
- 8 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- amoniak "na szpic noża dodany do 1 łyżeczki kwaśnej śmietany
- Ser:
- 1, 20 kg sera białego półtłustego
- 1 3/4 szklanki cukru
- 8 - 10 jaj + 3 białka od ciasta
- 2 cukry waniliowe
- 0,5 l śmietany kremówki 30% b. dobrze schłodzonej
- pół szklanki śmietany kwaśnej 18% + 1 czubata łyżka cukru pudru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy na 0, 5 l mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki kisielu cytrynowego w proszku
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z jednej cytryny
Masło posiekać nożem z mąką. Dodać resztę składników starając się jak najmniej dotykać dłońmi. Schłodzić w lodówce ok. pół godziny.
Ser zmielić 2 razy w maszynce do mięsa.
Z podanej w przepisie ilości cukru odebrać 2-3 łyżki i utrzeć razem z żółtkami na pulchną, puszystą masę.
Do zmielonego sera dodawać stopniowo po trochę masy jajecznej i ucierać mikserem.
Do pół szklanki kwaśnej śmietany dodajemy budyń i kisiel w proszku oraz jedną łyżkę mąki pszennej. Po wymieszaniu dodajemy do sera.
Do schłodzonych w lodówce białek dodajemy szczyptę soli i 1 łyżkę zimnej wody i ubijamy je na sztywną pianę.Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy.
Piana ma być gęsta, błyszcząca, aksamitna.
Smietanę kremówkę ubijamy również 'na sztywno" z łyzką cukru pudru.
Pianę i śmietanę łączymy z serem, delikatnie mieszamy dodając resztę składników.
Do formy na sernik wykładamy ciasto i podpiekamy w temp. ok180 C przez ok.10-15 min. Boki blaszki dookoła wykładamy natłuszczonym i podwójnie złożonym papierem, robiąc płotek na wypadek gdyby sernik miał ochotę uciec.
Sera jest dużo i sernik ma być wysoki - stąd to zabezpieczenie.
Ten sernik można piec tradycyjnie przez ok. 1,5 godz. (może troszeczkę krócej)
Jeśli mamy formę o parę centymetrów większą od tej, w której będzie pieczony sernik, to możemy go upiec w kąpieli wodnej.
Formę z serem wkładamy do większej i nalewamy wodę (mniej więcej ok.1 cm od góry dolnej blaszki).
Wkładamy ser do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. ok 170 C (ja piekłam na termoobiegu) przez 1 godzinę i zostawiamy przez następną godzinę w wyłączonym piekarniku (można dłużej).
Jak sernik zupełnie wystygnie, odwracamy go do góry dnem , czekamy aż ciasto odparuje i dajemy na deskę.
Zawijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Sernik można polukrować (najlepszy lukier cytrynowy), polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Następnego dnia sernik w swoim smaku prezentuje to, co w nim najlepsze...:)))
Życzę smacznego !
Przepis dodał użytkownik kasia7rzegocka
Podziel się opinią
Komentarze