Trwa ładowanie...
d7hsoss
28 grudnia 2009, 19:45

Sernik ze Smietana

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d7hsoss
Składniki
  • Ciasto pod sernik:
    • 10 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 9 dag masła
  • 8 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • amoniak "na szpic noża dodany do 1 łyżeczki kwaśnej śmietany
    • Ser:
  • 1, 20 kg sera białego półtłustego
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 8 - 10 jaj + 3 białka od ciasta
  • 2 cukry waniliowe
  • 0,5 l śmietany kremówki 30% b. dobrze schłodzonej
  • pół szklanki śmietany kwaśnej 18% + 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy na 0, 5 l mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kisielu cytrynowego w proszku
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok z jednej cytryny
Przepis

Masło posiekać nożem z mąką. Dodać resztę składników starając się jak najmniej dotykać dłońmi. Schłodzić w lodówce ok. pół godziny.

Ser zmielić 2 razy w maszynce do mięsa.
Z podanej w przepisie ilości cukru odebrać 2-3 łyżki i utrzeć razem z żółtkami na pulchną, puszystą masę.
Do zmielonego sera dodawać stopniowo po trochę masy jajecznej i ucierać mikserem.
Do pół szklanki kwaśnej śmietany dodajemy budyń i kisiel w proszku oraz jedną łyżkę mąki pszennej. Po wymieszaniu dodajemy do sera.

Do schłodzonych w lodówce białek dodajemy szczyptę soli i 1 łyżkę zimnej wody i ubijamy je na sztywną pianę.Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy.
Piana ma być gęsta, błyszcząca, aksamitna.

Smietanę kremówkę ubijamy również 'na sztywno" z łyzką cukru pudru.
Pianę i śmietanę łączymy z serem, delikatnie mieszamy dodając resztę składników.

Do formy na sernik wykładamy ciasto i podpiekamy w temp. ok180 C przez ok.10-15 min. Boki blaszki dookoła wykładamy natłuszczonym i podwójnie złożonym papierem, robiąc płotek na wypadek gdyby sernik miał ochotę uciec.
Sera jest dużo i sernik ma być wysoki - stąd to zabezpieczenie.

Ten sernik można piec tradycyjnie przez ok. 1,5 godz. (może troszeczkę krócej)

Jeśli mamy formę o parę centymetrów większą od tej, w której będzie pieczony sernik, to możemy go upiec w kąpieli wodnej.
Formę z serem wkładamy do większej i nalewamy wodę (mniej więcej ok.1 cm od góry dolnej blaszki).
Wkładamy ser do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. ok 170 C (ja piekłam na termoobiegu) przez 1 godzinę i zostawiamy przez następną godzinę w wyłączonym piekarniku (można dłużej).
Jak sernik zupełnie wystygnie, odwracamy go do góry dnem , czekamy aż ciasto odparuje i dajemy na deskę.
Zawijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Sernik można polukrować (najlepszy lukier cytrynowy), polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Następnego dnia sernik w swoim smaku prezentuje to, co w nim najlepsze...:)))

Życzę smacznego !

Przepis dodał użytkownik kasia7rzegocka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d7hsoss
d7hsoss
d7hsoss
Więcej tematów
d7hsoss

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj