sernik z rosą
- Składniki
- Ciasto:
- ? 3/4 kostki margaryny
- ? 2 żóltka
- ? 1 jajko
- ? 3/4 szklanki cukru
- ? 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
- ? 1 cukier waniliowy
- ? 2,5 szklanki mąki pszennej
- Masa serowa
- ? 70 - 90 dkg twarogu trzykrotnie mielonego
- ? 3 żółtka
- ? 1 szklanka cukru
- ? 2 szklanki mleka
- ? 1/2 szklanki oleju
- ? 1 cukier waniliowy
- ? 1/2 aromatu waniliowego
- ? 1 budyń śmietankowy
- ? szczypta sody oczyszczonej
- ? szczypta soli I białka pozostałe z żółtek
- 1/2 szklanki cukru
Ciasto zagnieść i wyłozyc spód i boki foremki (25/40)
Włączyć piekarnik aby nagrzał sie do temperatury 200 o C.
Wymieszac żóltka ,cukier,budyń,dodać ser,a potem mleko i olej oraz szczyptę sody oczyszczonej i szczyptę soli.Masa serowa wydaje się być rzadka,ale tak powinno być.Wylać ja na ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45-60 minut.Po tym czasie ubić białak na sztywno z cukrem i wyłozyć na sernik i wstawic jeszcze na 10-15 minut do piekarnika w temperaturę ok.170 o.Po tym czasie wyjąć ciasto i pozostawić do ostygnięcia .Drugiego dnia pojawi się ta tzw. "złota rossa".
Przepis dodał użytkownik beatapodhajska
Podziel się opinią
Komentarze