Sernik z miodem, cynamonem i orzeszkami
- Na spód:
- 140 g ciastek pełnoziarnistych (typu digestive)
- 50 g roztopionego masła
- pół łyżeczki cynamonu
- Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
- 200 g miodu (lub pół na pół z golden syrupem)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jaja
- posiekane orzechy: do posypania po wierzchu sernika, mogą być podprażone
Ciastka pokruszyć lub zmielić blenderem. Dodać masło, cynamon, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie gotową masą ciasteczkową, wyrównać.
Masa serowa:
Twaróg zmiksować, powoli dodawać jaja, po każdym miksując. Wlać miód, zmiksować. Dodać mąkę, cynamon, ewentualnie cukier. Gotową masę (będzie bardzo rzadka) wylać na ciasteczkowy spód. Na górę delikatnie wysypać warstwę posiekanych orzeszków (dowolnych).
Piec około 70 minut w temperaturze 175ºC. Można przykryć folią, jakby zbyt szybko 'łapało' kolor'. Ostudzić, włożyć przynajmniej na 3 godziny do lodówki, lub na całą noc.
Smacznego!
Przepis poleca Dorota Świątkowska
Podziel się opinią
Komentarze