Trwa ładowanie...
d1z3ut1
30-04-2014 12:19

Sernik z Ferrero Rocher

Przepis
4.3
(18 głosów)
Oceń:
d1z3ut1
Składniki
  • SPÓD
  • 120 g czekoladowych herbatników
  • 2 łyżki masła
  • MASA
  • 450 g twarogu
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 ml kremówki 36%
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 6 posiekanych Ferrero Rocher
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 Ferrero Rocher
  • wiórki czekoladowe
  • złote perełki cukiernicze
Przepis

Spód: rozdrobnione w blenderze herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20 cm i jej dno smarujemy masłem. Następnie umieszczamy na niej naszą masę. Wszystko chłodzimy w lodówce przez 15 minut, po czym zapiekamy w 180 stopniach przez 10 minut. Ciasto wyjmujemy, studzimy i dokładnie zawijamy w folię aluminiową.
Masa: serek mascarpone i twaróg miksujemy, dodajemy cukier puder i kolejno wbijamy jajka. Do masy dołączamy kremówkę i rozdrobnione czekoladki. Mieszamy i wylewamy ją na dno w tortownicy.
Zawinięte w folię ciasto kładziemy w naczyniu żaroodpornym, które napełniamy do połowy wysokości tortownicy gotującą się wodą. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy ciasto przez godzinę na najniższym poziomie. Wyjmujemy i ostudzamy.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i połamaną czekoladę. W garnku podgrzewamy do wrzenia kremówkę, którą dodajemy do czekolady. Przez chwilę studzimy czekoladową masę i wylewamy ją na wierzch ciasta. Wyrównujemy go i dekorujemy czekoladkami Ferrero Rocher (dzielimy je na pół). Na sam koniec, posypujemy ciasto złotymi perełkami cukierniczymi oraz wiórkami czekoladowymi. Smacznego!

Przepis poleca Kraina Sosny

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1z3ut1
d1z3ut1
d1z3ut1
Więcej tematów
d1z3ut1