Sernik z Ferrero Rocher
- SPÓD
- 120 g czekoladowych herbatników
- 2 łyżki masła
- MASA
- 450 g twarogu
- 200 g serka mascarpone
- 150 ml kremówki 36%
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 6 posiekanych Ferrero Rocher
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1 łyżeczka masła
- 4 Ferrero Rocher
- wiórki czekoladowe
- złote perełki cukiernicze
Spód: rozdrobnione w blenderze herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20 cm i jej dno smarujemy masłem. Następnie umieszczamy na niej naszą masę. Wszystko chłodzimy w lodówce przez 15 minut, po czym zapiekamy w 180 stopniach przez 10 minut. Ciasto wyjmujemy, studzimy i dokładnie zawijamy w folię aluminiową.
Masa: serek mascarpone i twaróg miksujemy, dodajemy cukier puder i kolejno wbijamy jajka. Do masy dołączamy kremówkę i rozdrobnione czekoladki. Mieszamy i wylewamy ją na dno w tortownicy.
Zawinięte w folię ciasto kładziemy w naczyniu żaroodpornym, które napełniamy do połowy wysokości tortownicy gotującą się wodą. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy ciasto przez godzinę na najniższym poziomie. Wyjmujemy i ostudzamy.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i połamaną czekoladę. W garnku podgrzewamy do wrzenia kremówkę, którą dodajemy do czekolady. Przez chwilę studzimy czekoladową masę i wylewamy ją na wierzch ciasta. Wyrównujemy go i dekorujemy czekoladkami Ferrero Rocher (dzielimy je na pół). Na sam koniec, posypujemy ciasto złotymi perełkami cukierniczymi oraz wiórkami czekoladowymi. Smacznego!
Przepis poleca Kraina Sosny
Podziel się opinią
Komentarze