Sernik z budyniem
- 1kg sera białego chudego(może być zmielony)
- 300g cukru
- 5 jaj
- 200g masła
- 2 budynie waniliowe
- 1 proszek do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- olejek rumowy
- trochę startej skórki z cytryny
- garść rodzynek-(od 5-6godzin namoczyć w wodzie z cukrem)
Cukier,masło miksować w misce nad parą wodną.Odstawić,dodać żółtka.Następnie resztę składników czyli:budynie,proszek,cukier wanilowy,olejek,ser,skórkę z cytryny.Do zmiksowanej masy dodać ubitą pianę,którą należy dodawać na początku po łyżce.Zmiksować i na koniec przecedzone rodzynki.
Formę tortową wyłożyć papierem.Wlać masę,piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około 1 godziny.
Przepis dodał użytkownik prymulcia
Podziel się opinią
Komentarze