Sernik z awokado - Avocado Cheesecake
- Sernik:
- 2 awokado
- 2 limonki
- 2 galaretki o smaku mojito
- 4 łyżeczki żelatyny
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1 l serka homogenizowanego (wiaderko)
- 1/2 szklanki cukru
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zielony sernik z awokado powstał intuicyjnie. Na parapecie wygrzewały się dwa piękne awokado, a wczoraj kupiłam zieloną galaretkę o smaku mojito. Ser miałam w lodówce. Brakowało tylko kruchych ciasteczek na spód, więc zrobiłam biszkopt. Tak powstał sernik z awokado przełamany smakiem limonki. Polecam ten ciekawy smak.
Jak zrobić sernik?
- Jedną galaretkę ugotuj wg przepisu, a w drugiej zmniejsz o połowę wodę, dodaj do niej żelatynę i wymieszaj aż się rozpuści.
- Wyciśnij sok z limonki.
- Obierz awokado, dodaj sok z limonki i zmiksuj.
- Do serka homogenizowanego dodaj awokado, wymieszaj.
- Ubij śmietankę, dodaj do sera i lekko mieszając dodaj galaretkę z żelatyną.
- Wylej masę na biszkopt.
- Kiedy druga galaretka zacznie tężeć, wylej ją na sernik.
- Całość wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Jak zrobić biszkopt?
- Ubij jajka z cukrem, dodaj 2 rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
- Wlej ciasto do formy wyłożonej pergaminem (tylko dno) i piecz 25 min. w temp. 180 stopni.
Moja rada:
- Biszkopt lekko nasączyłam sokiem jabłkowym.
- Zostawiłam trochę zielonej galaretki i kiedy tężała, dodałam ją do sera, aby były widoczne drobinki.
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/08/sernik-z-awokado-avocado-cheesecake.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze