Sernik Mamy - najlepszy na świecie!
- 1 kg sera półtłustego
- 200 g masła
- 6 szt jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zapach cytrynowy
- trochę startej skórki z cytryny
- 2 opakowania twardych herbatników na spód
- trochę masła
- trochę bułki tartej do formy
Krok 1
Oddzielamy białka od żółtek.
Krok 2
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem do białości, po czym po kolei dodajemy ser, budyń (w proszku, z torebki), kaszę manną, proszek do pieczenia - wszystko dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Krok 3
Ciasto wylewany na herbatniki ułożone w wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formie (najlepiej tortownicy), pieczemy w 50-60 min w temp. 150-160 st. C
Krok 4
Po upieczeniu sernik studzimy i schładzamy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc w lodówce.
Krok 5
Przystroić wedle uznania, u mnie czekolada biała i gorzka (po pół tabliczki) roztopiona w kąpieli wodnej.
Źródło zdjęcia: wrzacakuchnia.pl
Podziel się opinią
Komentarze