Sernik makowy z roladkami
- Ciasto:
- 3 pełne szkl. mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka amoniaku
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 łyżka smalcu
- powidła (do posmarowania ciasta)
- Masa makowa:
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 30 dag sparzonego i zmielonego maku
- 5 białek i zapach migdałowy.
- Zamiast przyrządzania masy makowej można użyć gotowej masy z puszki.
- Masa serowa:
- 1 i 1/4 kg białego zmielonego sera
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- budyń śmietankowy
Ciasto przygotować z ww. składników i podzielić je na 5 części. Pierwszą z nich należy rozwałkować i posmarować powidłami. Następnie robimy masę makową ubijając białka z cukrem, dodając mak i zapach migdałowy - całość należy wymieszać. Pozostałe 4 części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki. Na każdym rozkładamy masę makową i formujemy roladki, które układamy obok siebie wzdłuż blachy na posmarowanym powidłami spodzie z ciasta. Następnie robimy masę serową ucierając żółtka z 6 jaj z margaryną. Do masy dodajemy ser, cukier, budyń i proszek do pieczenia oraz ubite na sztywną pianę białka. Wszystko razem należy wymieszać i rozłożyć na roladki. Ciasto należy piec około 1,5 godziny.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze