Sernik czekoladowy z ciasteczkami
Doskonałe połączenie sera i czekolady, a od tego ulubione ciasteczka. Sernik jest kremowy, prosty w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na stole. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Na ile osób: | 3-4 |
Spód:
- 1 i 1/2 szklanki pokruszonych ciasteczek czekoladowych lub pełnoziarnistych z czekoladą (około 220 g, zmieliłam je w mikserze)
- 3 łyżki roztopionego masła
Masa (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
- 1 kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g gorzkiej czekolady 60 proc.
- 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
- 100 g pokruszonych na większe kawałki ciasteczek czekoladowych
- 4 jajka lekko ubite
Wierzch:
- 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 50 g ciasteczek z czekoladą
Przygotowanie rozpocząć od roztopienia na parze 200 g gorzkiej czekolady.
Spód:
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wymieszać razem pokruszone ciasteczka z masłem i wyłożyć nimi spód przygotowanej tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki.
Masa:
W dużej misce zmiksować ser z cukrem, aż powstanie gładka masa, a ser stanie się bardziej kremowy. Dodać roztopioną czekoladę i aromat śmietankowy, wymieszać na jednolitą masę mikserem ustawionym na najniższe obroty. Dodać jajka i krótko wymieszać na najniższych obrotach miksera. Wsypać pokruszone ciasteczka i wymieszać łyżką. Masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód. Piekłam w temperaturze 160 stopni C przez 50 minut, następnie zwiększyłam temperaturę do 170 stopni C i piekłam jeszcze przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i delikatnie zdjąć obręcz. Odstawić do ostygnięcia i następnie sernik włożyć na całą noc do lodówki.
Wierzch:
Czekoladę roztopić na parze z masłem, wymieszać. Przełożyć ją do foliowego woreczka z obciętym rożkiem i zrobić fantazyjne paseczki na serniku. Ciasteczka pokroić w większe kawałki i ozdobić nimi wierzch ciasta.
Zobacz także: wielkanocne ciasto z niespodzianką
Podziel się opinią
Komentarze