Trwa ładowanie...
d2666z5
17-04-2014 12:23

Serniczki muffinki z galaretką marchewkową

Przepis
4.8
(11 głosów)
Oceń:
d2666z5
Składniki
  • Na 12 muffinek:
    • Dżem marchewkowy:
  • 100 g marchewki mrożonej (wykorzystane Nordis Marchew kostka)
  • 30 g cukru
  • 3 g dżemix’u lub żelfix’u
    • Serniczki:
  • 15 herbatników
  • 5 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 350 g mascarpone
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • garść rodzynek
Przepis

Robimy dżem marchewkowy:
Zmrożoną marchewkę wrzucamy do ok. 5 łyżek wrzącej wody, dodajemy żelfix/dżemix, mieszamy i gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Robimy spody do serniczków:
Na minimalnym ogniu w rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Herbatniki kruszymy na proszek. Najłatwiej to zrobić używając tradycyjnej drewnianej pałki i półkolistej miseczki.
Pokruszone herbatniki dodajemy do masła i czekolady i mieszamy, dosypujemy cukru. W każdej foremce umieszczamy papilotki. Na dno wkładamy po 2 łyżeczki masy zrobionej z herbatników i czekolady, którą trzeba docisnąć. Może nam pomóc w tym taki oto przyrząd wykradziony z babcinego kredensu.
Foremki z masą wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po wyjęciu z pieca spody do serniczków należy wystudzić.

Robimy masę do serniczków:
Mascarpone ubijamy z cukrem i, cały czas miksując, dodajemy kolejno po jednym jajku i kwaśną śmietanę. Na koniec dodajemy rodzynki.

Każdą foremkę z upieczonym już spodem napełniamy serową masą i pieczemy ok. 45 minut w 160 stopniach. Serniczki możemy jeść na ciepło lub po upieczeniu i wystudzeniu wstawić do lodówki. Na wierzch każdej muffinki dodajemy łyżeczkę przygotowanego wcześniej dżemu marchewkowego.

Tradycyjny sernik to niemalże obowiązkowe ciasto pieczone na Wielkanoc. Warto spróbować czegoś nowego i zrobić małe serniczki – szybkie i sprytne, przyozdobione galaretką marchewką. Nie wymagają dużej ilości sera. Za to oferują w zamian tak skondensowany smak, że nawet najbardziej oporni zwolennicy tradycyjnego sernika z blachy milkną po ich spróbowaniu. Aby po chwili… sięgnąć po kolejny serniczek.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2666z5
d2666z5
d2666z5
Więcej tematów
d2666z5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj