Serniczki muffinki z galaretką marchewkową

Obraz

Składniki

  • Na 12 muffinek:
    • Dżem marchewkowy:
  • 100 g marchewki mrożonej (wykorzystane Nordis Marchew kostka)
  • 30 g cukru
  • 3 g dżemix’u lub żelfix’u
    • Serniczki:
  • 15 herbatników
  • 5 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 350 g mascarpone
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • garść rodzynek

Przepis

Robimy dżem marchewkowy:
Zmrożoną marchewkę wrzucamy do ok. 5 łyżek wrzącej wody, dodajemy żelfix/dżemix, mieszamy i gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Przepis

Robimy spody do serniczków:
Na minimalnym ogniu w rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Herbatniki kruszymy na proszek. Najłatwiej to zrobić używając tradycyjnej drewnianej pałki i półkolistej miseczki.
Pokruszone herbatniki dodajemy do masła i czekolady i mieszamy, dosypujemy cukru. W każdej foremce umieszczamy papilotki. Na dno wkładamy po 2 łyżeczki masy zrobionej z herbatników i czekolady, którą trzeba docisnąć. Może nam pomóc w tym taki oto przyrząd wykradziony z babcinego kredensu.
Foremki z masą wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po wyjęciu z pieca spody do serniczków należy wystudzić.

Przepis

Robimy masę do serniczków:
Mascarpone ubijamy z cukrem i, cały czas miksując, dodajemy kolejno po jednym jajku i kwaśną śmietanę. Na koniec dodajemy rodzynki.

Każdą foremkę z upieczonym już spodem napełniamy serową masą i pieczemy ok. 45 minut w 160 stopniach. Serniczki możemy jeść na ciepło lub po upieczeniu i wystudzeniu wstawić do lodówki. Na wierzch każdej muffinki dodajemy łyżeczkę przygotowanego wcześniej dżemu marchewkowego.

Tradycyjny sernik to niemalże obowiązkowe ciasto pieczone na Wielkanoc. Warto spróbować czegoś nowego i zrobić małe serniczki – szybkie i sprytne, przyozdobione galaretką marchewką. Nie wymagają dużej ilości sera. Za to oferują w zamian tak skondensowany smak, że nawet najbardziej oporni zwolennicy tradycyjnego sernika z blachy milkną po ich spróbowaniu. Aby po chwili… sięgnąć po kolejny serniczek.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów