Serniczek z musem karmelowym
- Serniczek
- 1kg serka President ( zmielony)
- 6 jaj
- 1 opakowanie Przyprawy do mas serowych Kamis
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Kamis
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego ( na 0,5l mleka)
- 50ml śmietanki 36%
- 100ml oleju
- 150g cukru
- Mus
- 100g masy kajmakowej ( gotowej)
- 250ml śmietanki 36%
- 1 łyżka żelatyny
- garść uprażonych płatków migdałów
Serniczek
Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z cukrem i przyprawami Kamis na puch. Dodać serek, budyń w proszku, śmietankę i olej. Białka ubić na sztywno, utrwalić łyżką cukru, połączyć z masą serową. Przelać do foremek - u mnie 6sztuk o średnicy 8cm. Można wykorzystać jedną większą. Piec w tem 180stopni około 40minut.
Mus
Żelatynę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu, śmietanę ubić na sztywno, połączyć z żelatyną i masą kajmakową. Przełożyć do rękawa cukierniczego, udekorować serniczki. Posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik mm_sik
Podziel się opinią
Komentarze