Sękaczek
- Ciasto:
- 35 dag mąki
- 1 kostka margaryny
- 12 dag cukru kryształu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki żółte
- Masa orzechowa:
- 18 dag posiekanych orzechów
- 18 dag cukru kryształu
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 15 dag masła
Ciasto:
Zarobić ciasto kruche: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych oczkach i dodać mąki. Dokładnie zmieszaćskladniki. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać mąki z margaryną i wyrobić ciasto.
Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 C, aż się zarumienią.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć pod przykryciem 10 minut. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać.
Masa orzechowa:
Wszystkie składniki wymieszać. Lekko zagotować.
Przełożenie placka:
Placek - masa jabłkowa - placek - masa jabłkowa - placek - masa orzechowa.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze