schab w marchewce
- schab bez kości- 6 kotletów
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- śmietana 18%
- łyżeczka majonezu
- 1/2 łyżeczki chrzanu śmietankowego
- mąka
- sól, pieprz,
Rozpuścić w szerokim garnku na łyżeczce oliwy dużą łyżkę masła, następnie ułożyć sześć kotletów schabowych, podlać troszeczkę wodą. Marchwkę obreć i pokroić w niezbyt cieńkie talarki i ułożyć na kotletach, dodać pokrojoną w kosteczke cebulkę. Przyprawić do smaku.Dusić pod przykryciem około 45 minut ( aż mięso będzie miękkie).
Na koniec rozrobić 1 i 1/2 łyżki mąki z wodą, do tego dodać niecałe opakowanie śmietany, majonez i chrzan- wymieszać i wlać do garnka. Zamieszać i doprowadzić do wrzenia.
Danie można podać z ziemniakami, makaronem lub kaszą. Smacznego
Przepis dodał użytkownik jurakop
Podziel się opinią
Komentarze