Schab orientalny
- ok. 500 g młodego schabu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
- Sos:
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wódki
- sok z 1/2 limonki
- 1 cm kawałek imbir
- olej (najlepiej arachidowy) do smażenia
- sól
Wieprzowinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w paski, oprószamy solą. Mięso obtaczamy w mące ziemniaczanej. Do miseczki wlewamy sos sojowy, miód, sok z limonki, wódkę. Dodajemy drobno starty imbir i mieszamy. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i rumienimy mięso na dużym ogniu. Zdejmujemy je z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy chwilę zmrożone warzywa. Dodajemy schab i wlewamy przygotowany sos.
Dusimy ok. 2-3 minuty na małym ogniu. Danie podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym, sojowym.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze