Schab nadziewany śliwką z szagówkami i buraczkami na ciepło
- Schab nadziewany śliwkami:
- Składniki:
- - schabu środkowego bez kości
- - suszonych śliwek bez pestek
- - tymianku
- - szczypta szałwi
- - łyżka soku z cytryny
- - masła
- - brandy
- - pieprz i sól
- Kluski szagówki:
- składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2/3 szkl. mąki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajo,
- sól.
Wykonanie Schabu:
Schab umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i mieszanką ziół, lekko oprószyć pieprzem, zawinąć w folię i na noc wstawić do lodówki. Następnie mięso wyjąć, ostrym spiczastym nożem naciąć w środku wzdłuż (najlepiej na krzyż), tak by powstał w miarę prosty tunel. Umyte i osuszone śliwki skropić brandy i kolejno wciskać w tunel, aż całkowicie się wypełni. (Komu sprawi trudność nacięcie tunelu, może przeciąć mięso wzdłuż z boku do połowy głębokości, wcisnąć śliwki w głąb nacięcia i spiąć mięso wykałaczkami). Posmarować schab sklarowanym masłem, włożyć w foliowy rękaw, ułożyć w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 10 min obniżyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze półtorej godziny.
Wykonanie klusek:
Ugotować ziemniaki w mundurkach (w łupinach), wystudzić. Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce lub z użyciem malaksera - lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Połączyć z jajem, mąką pszenną i ziemniaczaną, posolić. Zagnieść ciasto i uformować wałeczki o średnicy 2 cm. Kroić skośnie na kawałki długości 3 - 4 cm, a następnie wrzucać do wrzącej osolonej wody. Jak kluski wypłyną na powierzchnię wyjmować sitkiem lub cedzakiem, odsączyć.
Wykonanie buraczków
4 ? 5 małych, ćwikłowych (silnie czerwonych) buraków myjemy (nie obieramy) w zimnej wodzie, gotujemy w całości pod przykryciem około 30 ? 40 minut (licząc od chwili zagotowania wody). Gdy wystygnie, obieramy je z łupin i szatkujemy na grubej tarce.
W rondelku rozpuszczamy czubatą łyżeczkę masła lub margaryny mlecznej, wkładamy uszatkowane buraki i smażymy przez 3 -4 minuty. Solimy do smaku ? wreszcie dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany. Podgrzewamy silnie i gorące wykładamy na talerz. Można doprawić, po dodaniu śmietany, łyżeczkę octu lub 2 łyżkami kwasu z kwaszonych ogórków (wybór zostawiam do osobistej oceny
Przepis dodał użytkownik joasia007
Podziel się opinią
Komentarze