Trwa ładowanie...
d2tskf4
31 lipca 2008, 11:40

Schab nadziewany śliwką z szagówkami i buraczkami na ciepło

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2tskf4
Składniki
  • Schab nadziewany śliwkami:
    • Składniki:
    • - schabu środkowego bez kości
  • - suszonych śliwek bez pestek
  • - tymianku
  • - szczypta szałwi
  • - łyżka soku z cytryny
  • - masła
  • - brandy
  • - pieprz i sól
    • Kluski szagówki:
    • składniki:
    • 1 kg ziemniaków,
  • 2/3 szkl. mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajo,
      • sól.
Przepis

Wykonanie Schabu:

Schab umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i mieszanką ziół, lekko oprószyć pieprzem, zawinąć w folię i na noc wstawić do lodówki. Następnie mięso wyjąć, ostrym spiczastym nożem naciąć w środku wzdłuż (najlepiej na krzyż), tak by powstał w miarę prosty tunel. Umyte i osuszone śliwki skropić brandy i kolejno wciskać w tunel, aż całkowicie się wypełni. (Komu sprawi trudność nacięcie tunelu, może przeciąć mięso wzdłuż z boku do połowy głębokości, wcisnąć śliwki w głąb nacięcia i spiąć mięso wykałaczkami). Posmarować schab sklarowanym masłem, włożyć w foliowy rękaw, ułożyć w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 10 min obniżyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze półtorej godziny.

Wykonanie klusek:
Ugotować ziemniaki w mundurkach (w łupinach), wystudzić. Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce lub z użyciem malaksera - lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Połączyć z jajem, mąką pszenną i ziemniaczaną, posolić. Zagnieść ciasto i uformować wałeczki o średnicy 2 cm. Kroić skośnie na kawałki długości 3 - 4 cm, a następnie wrzucać do wrzącej osolonej wody. Jak kluski wypłyną na powierzchnię wyjmować sitkiem lub cedzakiem, odsączyć.

Wykonanie buraczków

4 ? 5 małych, ćwikłowych (silnie czerwonych) buraków myjemy (nie obieramy) w zimnej wodzie, gotujemy w całości pod przykryciem około 30 ? 40 minut (licząc od chwili zagotowania wody). Gdy wystygnie, obieramy je z łupin i szatkujemy na grubej tarce.
W rondelku rozpuszczamy czubatą łyżeczkę masła lub margaryny mlecznej, wkładamy uszatkowane buraki i smażymy przez 3 -4 minuty. Solimy do smaku ? wreszcie dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany. Podgrzewamy silnie i gorące wykładamy na talerz. Można doprawić, po dodaniu śmietany, łyżeczkę octu lub 2 łyżkami kwasu z kwaszonych ogórków (wybór zostawiam do osobistej oceny

Przepis dodał użytkownik joasia007

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tskf4
d2tskf4
d2tskf4
Więcej tematów
d2tskf4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj