Schab nadziewany metką
- 1,5 kg schabu
- kajzerka
- 1/3 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 50 g ugotowanego ryżu
- natka pietruszki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- łyżka miodu
- szklanka bulionu
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 250 g metki
Kajzerkę zalać mlekiem. Mięso po umyciu nacinamy.
Czosnek siekamy. Metkę, posiekaną natkę i ryż mieszamy, dodajemy czosnek, kajzerkę, wbijamy jajka, przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, gałką i wszystko mieszamy.
wypełniamy farszem kieszeń mięsa. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
Masło rozgrzać w brytfannie zrumienić mięso, wlać bulion, piec 1 godzinę w temp. 180 stopni. pod koniec pieczenia wierzch smarujemy miodem.
Przepis dodał użytkownik inis1984
Podziel się opinią
Komentarze