Sałatka z rukolą i serem na ciepło
- 100 g rukoli
- 2 czerwone papryki
- 10 czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z białego wina
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 1 jajo
- 3 łyżki bułki tartej
- tłuszcz do smażenia
- 2 sery camembert (lub ok. 100 g sera feta w dwóch kawałkach)
Paprykę umyć, przekroić na połówki, ułożyć na blasze skórką do góry i opiekać pod rozgrzanym grillem aż zbrązowieje skórka. Następnie nieco wystudzić i obrać ze skórki, pokroić na podłużne kawałki.
Rukolę umyć i dokładnie osuszyć, a oliwki osączyć.
Ser maczać w rozmąconym jajku, następnie panierować w bułce tartej, mocno dociskając, aby panierka nie odeszła w trakcie smażenia. Smażyć na złoty kolor z obu stron, uważając, aby nie uszkodzić w momencie przekładania. Usmażony ser obłożyć kawałkami papryki, liśćmi rukoli, posypać oliwkami i polać sosem przygotowanym z oliwy, octu i odrobiny soli, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111
Podziel się opinią
Komentarze