Sałatka z rukolą i boczkiem
- 1 opak. rukoli
- ok. 250g wędzonego boczku
- ser mozzarella
- ok. 250g makaronu "kokardki"
- 2 duże pomidory (można użyć również pomidorków koktajlowych - 1 opak.)
- 2 opak. włoskiego sosu sałatkowego Knorr
Rukolę dokładnie płuczemy i przekładamy do miski.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż się ładnie przyrumieni. Następnie przekładamy na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu i czekamy aż boczek wystygnie. Dodajemy do rukoli.
Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Kiedy "kokardki" przestygną wrzucamy do miski.
Mozzarellę oraz pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników.
Całość polewamy przygotowanym sosem włoskim marki Knorr. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki.
Bardzo ważne jest, aby boczek i makaron nie były ciepłe, gdyż z mozzarelli zrobi nam się papka. Smacznego :)
Przepis dodał użytkownik sista7
Podziel się opinią
Komentarze