Sałatka z kurczakiem i warzywami zawijanymi w bekonie
- 4 piersi kurczaka
- marynata:
- 30 ml sosu sojowego
- 60 ml miodu
- 15 ml gruboziarnistej musztardy
- 5 ml musztardy dijon
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- Warzywa z boczkiem:
- 200 g zielonej fasolki, obranej
- 200 g szparagów, obranych
- 200 g brokułów z łodygami
- 8 plastrów bekonu
- 15 ml brązowego cukru
- 5 ml sosu sojowego
- 15 ml oliwy z oliwek
- Do podania:
- 250 g mieszanki liści rukoli, szpinaku, rukwi wodnej
- 1 pomidor pokrojony w plastry
- tarty parmezan
Delikatnie ponacinaj kurczaka, tworząc wzór kratki i wstaw mięso do dużego, głębokiego naczynia. Wymieszaj składniki marynaty i 2/3 wlej do naczynia z mięsem. Marynuj przez 2-4 godziny, najlepiej przez całą noc.
Podgrzej oliwę na dużej patelni i smaż marynowanego kurczaka przez około 4 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia i odlej soki z patelni. Przykryj folią i odstaw na 5 minut.
Owiń 3 zielone fasole, 2 szparagi i 1 różyczkę brokułu w dwa plasterki bekonu, zabezpieczając wykałaczką z jednej strony. Posyp cukrem i skrop sosem sojowym.
Podgrzej oliwę na patelni i smaż zawiniątka przez 5 minut, często przewracając. Odsącz na ręczniku kuchennym. Wyłóż kurczaka na półmisek razem z zawiniątkami i liśćmi rukoli, pokrojonym pomidorem oraz parmezanem. Skrop resztą sosu sojowego, miodu oraz dressingu z musztardy.
Podziel się opinią
Komentarze