Trwa ładowanie...
d3jqva4
24-06-2015 23:05

Sałatka z kurczakiem i warzywami zawijanymi w bekonie

Przepis
3.7
(3 głosy)
Oceń:
d3jqva4
Składniki
  • 4 piersi kurczaka
  • marynata:
  • 30 ml sosu sojowego
  • 60 ml miodu
  • 15 ml gruboziarnistej musztardy
  • 5 ml musztardy dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
    • Warzywa z boczkiem:
  • 200 g zielonej fasolki, obranej
  • 200 g szparagów, obranych
  • 200 g brokułów z łodygami
  • 8 plastrów bekonu
  • 15 ml brązowego cukru
  • 5 ml sosu sojowego
  • 15 ml oliwy z oliwek
    • Do podania:
  • 250 g mieszanki liści rukoli, szpinaku, rukwi wodnej
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • tarty parmezan
Przepis

Delikatnie ponacinaj kurczaka, tworząc wzór kratki i wstaw mięso do dużego, głębokiego naczynia. Wymieszaj składniki marynaty i 2/3 wlej do naczynia z mięsem. Marynuj przez 2-4 godziny, najlepiej przez całą noc.

Podgrzej oliwę na dużej patelni i smaż marynowanego kurczaka przez około 4 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia i odlej soki z patelni. Przykryj folią i odstaw na 5 minut.

Owiń 3 zielone fasole, 2 szparagi i 1 różyczkę brokułu w dwa plasterki bekonu, zabezpieczając wykałaczką z jednej strony. Posyp cukrem i skrop sosem sojowym.

Podgrzej oliwę na patelni i smaż zawiniątka przez 5 minut, często przewracając. Odsącz na ręczniku kuchennym. Wyłóż kurczaka na półmisek razem z zawiniątkami i liśćmi rukoli, pokrojonym pomidorem oraz parmezanem. Skrop resztą sosu sojowego, miodu oraz dressingu z musztardy.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3jqva4
d3jqva4
d3jqva4
Więcej tematów
d3jqva4