Sałatka z kiełkami
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 3 dymki
- ogórek
- 100g zielonej fasolki
- kilka listków sałaty
- 150g kiełków soi lub fasoli Mung
- łyżka keczupu
- 150ml naturalnego jogurtu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- 2 łyżki ziaren sezamu
- szczypiorek
Marchewkę i fasolkę oczyścić, ugotować na parze. Marchewkę pokroić w krążki, fasolkę w kawałki.
Dymkę i ogórka obrać, razem z pomidorami opłukać. Pokroić w cienkie krążki lub cząstki.
Szczypiorek opłukać, drobno posiekać.
Jogurt wymieszać ze śmietaną i keczupem. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Do sosu dodać podprażane uprzednio na suchej patelni ziarna sezamu.
Sałatę opłukać, osączyć, osuszyć. Ułożyć w salaterce. Dodać resztę warzyw. Posypać kiełkami i szczypiorkiem. Polać jogurtowo-sezamowym sosem.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze