Sałatka z kapusty i buraczków na zimę
- 1 kg białej kapusty
- 1 kg buraczków
- 20 dkg cebuli
- Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
Wypłukane buraczki bez obierania ugotować do miękkości. Przestudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować i sparzyć wrzątkiem, odcedzić. Obrane cebule pokroić w cienkie półplasterki i sparzyć wrzątkiem, odcedzić. Wodę zagotować dodać pozostałe składniki zalewy i chwilkę pogotować. Kapustę wymieszać z buraczkami i cebulą, zalać gorącą zalewą, ponownie zamieszać i wkładać do słoików. Pasteryzować 20-30 min. Polecam zrobienie sałatki z 3 porcji.
Przepis dodał użytkownik k.bialowas82
Podziel się opinią
Komentarze