Sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami przepiórczymi
- 600 g jarmużu
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 g parmezanu
- 10 jajek przepiórczych
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- strąk ostrej papryki chilli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 50 g orzeszków pinii
- sok z połówki cytryny
Najpierw należy odpowiednio przygotować jarmuż. Na początek musimy zanurzyć go na 10 sekund we wrzącej wodzie, po czym wypłukać w zimnej, a z liści usunąć zgrubiałe części. Następnie pokroić warzywo w paski i wymieszać w półmisku z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i szczyptą startej gałki muszkatołowej.
Kolejnym krokiem będzie dołożenie pokrojonych w paski suszonych pomidorów i przeciętych na pół ugotowanych jaj przepiórczych. Całość polewamy sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu naturalnego i rozgniecionych ząbków czosnku (najlepiej przygotować go kilka godzin wcześniej, aby smaki się "przegryzły).
Wierzch sałatki posypujemy startym płatkami parmezanu, prażonymi orzeszkami pinii i posiekanym chilli.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze