Sałatka z awokado i olejem arganowym
- 1 awokado
- 2 garście rukoli
- 3-4 liście sałaty karbowanej, czerwonej
- 30 g parmezanu
- 2 łyżki oleju arganowego tłoczonego na zimno
- 20 g pestek dyni
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Awokado myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Następnie obie połówki owocu obieramy i kroimy na cienkie paski.
Na patelnię wkładamy 1 łyżkę miodu oraz sok z 1/2 cytryny i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego syropu wkładamy kawałki awokado i podgrzewamy około 5-8 minut, na wolnym ogniu aż owoc zmięknie i nabierze lekko kwaskowato-słodkiego smaku.
Sałaty myjemy i osuszamy. Układamy dekoracyjnie na półmisku.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni aż nabiorą aromatu i brązowego koloru.
Parmezan ścieramy na tarce do sera na bardzo cienkie plastry.
Na sałatach układamy kawałki awokado i parmezan. Posypujemy prażonymi pestkami dyni oraz świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Całość polewamy 2 łyżkami oleju arganowego.
Zapraszam na http://www.kulinarny-blog.pl/salatka-z-awokado-parmezanem-i-olejem-arganowym/
Przepis dodał użytkownik Kulinarnie_N
Podziel się opinią
Komentarze