Sałatka gyros
Sałatka gyros robi ostatnimi czasy prawdziwą furorę. To nieskomplikowane danie stanowi ciekawe połączenie delikatnych smaków rodem z Polski i słonecznej Grecji. Podstawą sałatki gyros jest odpowiednio przyrządzone mięso (najczęściej kurczak lub szynka wieprzowa), które przed wysmażeniem dokładnie marynuje się w gotowej mieszance przypraw, dostępnej niemal w każdym sklepie. Sekret popularności tego dania nie leży tylko w samym smaku, ale również wyglądzie. Sałatkę gyros układa się bowiem kolejnymi warstwami w przeźroczystej okrągłej misie, co w rezultacie daje naszym oczom prawdziwą ucztę. Oprócz samych kawałków gyrosu, w skład tego dania wchodzą najczęściej cebula, kukurydza, ogórek, kapusta pekińska, pomidory i majonez.
Popularność sałatki gyros wiąże się z pojawieniem w naszym kraju wzmożonego zainteresowania potrawami kuchni greckiej i tureckiej. Jej przyrządzenie nie zabiera zbyt dużo czasu, a końcowy efekt jest naprawdę piorunujący. Danie to świetnie spisze się zarówno na domowym przyjęciu, jak i w roli nieco odmiennej kolacji.