Sałatka cesarska z czarnymi hiszpańskimi oliwkami
- 20 czarnych hiszpańskich oliwek, 4 obrane ząbki czosnku, 3 łyżki soku z cytryny, 6 filetów anchois, 2 łyżki musztardy Dijon, 2 łyżeczki sosu Worcester, 1 główka sałaty lodowej, 100 g parmezanu, sól i pieprz, 2 szklanki chleba pokrojonego w kosteczkę, 3 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek
Rozgrzej piekarnik do 150°. Rozłóż kawałki chleba na blaszce, skrop z wierzchu oliwą z oliwek. Włóż blachę do piekarnika i piecz chleb aż się zarumieni. Zmiksuj czosnek, sok z cytryny, anchois, musztardę i sos Worcester stopniowo dodając oliwę z oliwek aż do uzyskania gładkiej masy. Umyj i porwij sałatę. Ułóż kawałki sałaty w miseczce i wymieszaj z dressingiem. Posyp połówkami oliwek, grzankami i parmezanem.
Przepis dodał użytkownik Miłośnik Sałatek
Podziel się opinią
Komentarze