Sałata z grillowanymi krewetkami i szpinakiem
- 1/2 opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Active
- 1/2 opakowania Szpinaku Fit&Easy
- 200 g obranych krewetek
- 15 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- odrobina chili
- sok z 1/2 cytryny
- Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 30% lub jogurtu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 ząbek czosnku.
- odrobina sosu Worchestershire
- kilka kropel whisky lub brandy
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz
- ew. kilka kropel tabasco lub szczypta chili
Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czosnku oraz pieprzu. Ugrilluj je na patyczkach od szaszłyków lub patelni grillowej z odrobiną oliwy (1,5 minuty z każdej strony). Na koniec owoce morza posól. Do naczynia wysyp mieszankę sałat oraz szpinak, dodaj połówki pomidorków i krewetki. Taką kompozycję proponuję podać z sosem salsa verde na bazie natki pietruszki lub z dressingiem marie – rose.
Fantastyczny kremowy sos, który znakomicie podkreśli smak ryb, a przede wszystkim owoców morza. W moim przepisie znajdziecie czosnek, w innych niekoniecznie. Nie przesadzajcie z ilością ketchupu. Śmietanę możecie zastąpić jogurtem, jednak to nie to samo. Jak go przygotować? Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj przeciśnięty lub posiekany czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem.
Przepis poleca JanKuroń
Podziel się opinią
Komentarze